010 • Isotypes, loterijen & Japanse schoolboeken

010 • Isotypes, loterijen & Japanse schoolboeken

L'an 2000 🔮

Een blik op het jaar 2000 vanuit 1899 levert fantastische plaatjes op. Uitgegeven voor de wereldtentoonstelling van 1900 door een Franse speelgoedfabrikant bieden ze een mooi inkijkje in de tijdsgeest, want alles kan. En tegelijkertijd zijn nog best veel dingen realiteit geworden. Neat.

Miami Beach

Bikers of Hanoi 🇻🇳

Een superfijne fotoserie van Jon Enoch van Vietnamese bikers. En nee, niet van de lokale Hanoise motorclub, maar de bekende mannetjes die een halve Albert Heijn op de achterzit hebben gestapeld.

Japanse schoolboeken

Japanse schoolboeken 👶🏼

Klein geluksmomentje bij het ontdekken van een archief bomvol gedigitaliseerde Japanse schoolboeken uit de 19e en 20e eeuw. Ja, ook omdat er kaartjes tussen zitten.

Mijn favorieten? Check dit aardrijkskundeboek uit 1936. Of dit boekje voor Engels uit 1887. En deze voor Cirkel van Wijsheid uit 1870 is ook niet verkeerd. Of rekenen voor groep 3 uit 1935. Kortom: genoeg om in te verdwalen. Dus als je je verveelt kun je op deze pagina eindeloos scrollen.

Parliament

Parliament 🏛️

Bij het luisteren van een favoriete podcast, Wilde Beesten, kwam dit boek ter sprake: Parliament. Een dik boek waarin David van der Vegt en Max Cohen de Lara van XML de parlementen van Afghanistan tot Zimbabwe onder de loep hebben genomen. Over hoe politieke cultuur wordt gevormd door, en uitgedragen in, hun architectuur. 

Van de klaslokaal lay-out in dictatoriale landen ("even luisteren graag") naar de opposing benches ("order, order") tot aan de meest voorkomende: de halve cirkel. Helaas is het boek nergens meer te vinden, mweh, maar op de website staan nog een paar mooie layouts en allround foto’s.

Patrick Martinez

Patrick Martinez 👀

Dallas Contemporary heeft een nieuwe tentoonstelling met werk van Patrick Martinez. Nu ligt Dallas niet helemaal om de hoek, dus daarom maar even genieten van eerder werk met vooral veel neonlampen.

Isotypes 📐

International System Of TYpographic Picture Education. Oftewel ingewikkelde en abstracte materie uitleggen in kleurrijke en gemakkelijk te begrijpen afbeeldingen. Dat deden ze ook in 1939 voor de Sovjet-Unie in ‘USSR. An Album Illustrating the State Organization and National Economy of the U.S.S.R.’. Zo, dat is nog eens een titel.

Miami Beach

Miami Beach ⛱️

Nieuw werk van een favoriete fotograaf, Ludwig Favre: Miami Beach. Insert pastelkleuren op een lokatie met een licht klammig klimaat en je hebt weer pareltjes om naar te kijken.

Kaching 🎟️

Sommige mensen noemen loterijen ’extra belasting voor minder slimme mensen’, maar als je dan toch een loterij organiseert, zorg dan wel voor leuke lootjes? Nou, laat dat maar over aan Japan.

L'Ornement Polychrome ⚜️

Ruim een decennium na Owen James’ Grammer of Ornament maakte ook Albert-Charles-Auguste Racine tussen 1869 en 1873 tien overzichtswerken van de geschiedenis van design. Van het oude Egypte naar het verre Oosten en van de Romeinse tijd naar de Middeleeuwen; alles zat erin. En zo’n 150 jaar later, vintage alert, kun je er nog steeds digitaal van genieten bij de NYPL.

Verder...

Bezocht ik na een héle lange renovatie het KMSKA in Antwerpen, bekeek ik in FOMU foto's van James Barnor, zag ik werk van Anton Corbijn in het Cobra Museum in Amstelveen, trok ik kaplaarzen aan om Miles Greenberg bij Buro Stedelijk te zien, bekeek ik Dutch design avant la lettre in Museum Speelklok en dwarrelde ik nog een paar dagen van biercafé naar biercafé in Málaga. Oja, en m’n favoriete meme van Bluesky:

Dat was ‘m weer 👋🏼 

12 points to The Netherlands.